KUCHNIA SPOTKAŃ IKEA + Przepisy na Rajma Chaval oraz Banoffee
Jeśli lubicie gotować, a jeszcze bardziej lubicie przyjmować gości, na
pewno nie raz zastanawialiście się jak wszystkich pomieścić przy jednym stole,
co poradzić na niekompletną zastawę i jak nie zwariować dokarmiając kilkanaście
lub więcej osób.
Jeśli zaś równie mocno jak Wy lubią gotować Wasi znajomi – wtedy nie pozostaje nic innego jak wybrać się wspólnie do Kuchni Spotkań IKEA.
Jeśli zaś równie mocno jak Wy lubią gotować Wasi znajomi – wtedy nie pozostaje nic innego jak wybrać się wspólnie do Kuchni Spotkań IKEA.
Czym jest Kuchnia
Spotkań? To miejsce, w którym bezpłatnie możecie zarezerwować przestrzeń do
gotowania i pieczenia dla maksymalnie 10 lub 16 osób. W obiekcie są bowiem
dostępne dwie kuchnie – jedna o powierzchni 69m2 oraz druga o powierzchni
174m2. Każda z nich zawiera jadalnię ze stołem i krzesłami, kącik do wypoczynku
z fotelami, a większa kuchnia dodatkowo przewijak i łóżeczko dla najmłodszych
smakoszy. Dzieci są tu zresztą dopieszczone w obu kuchniach, ponieważ w każdej
znajdziemy miejsce dla nich do zabawy, zabawki (oczywiście ze sklepu IKEA) oraz
niezbędne do karmienia krzesełka.
Dla dorosłych zaś, do upichcenia czegokolwiek,
znajdziemy wszelkie niezbędne przybory – blendery, miksery, deski, noże,
garnki, naczynia żaroodporne, formy do pieczenia, fartuchy, podkładki i
oczywiście wszystkie naczynia i sztućce, aby po wspólnym gotowaniu oddać się
kulinarnej uczcie. Nie zraźcie się, jeśli z początku znalezienie akcesoriów do
przyrządzenia potraw zajmie Wam najwięcej czasu – w końcu odnaleźć się musimy w
nie swojej kuchni. Do pomocy zawsze jest na miejscu koordynator, którego
wystarczy wezwać, by odkrył przed nami tajniki Kuchni Spotkań. A pytać warto,
bo ukryte w blatach kontakty czy pochowane jedna w drugiej szuflady, mogą
zaskoczyć niejednego. W całym pomieszczeniu dostępne jest darmowe wi-fi, które
ułatwia poszukiwania kulinarnych przepisów w internecie. Tradycjonaliści znajdą
na półkach książki kucharskie, również z przepisami wegańskimi.
Menu swojej uczty ustalamy sami i przynosimy niezbędne
składniki. Jeśli czegoś zabraknie, dogodna lokalizacja w samym Centrum umożliwi
szybkie wyskoczenie do sklepu po brakujące produkty. Na miejscu można
skorzystać z kawy, herbaty, cukru, soli i pieprzu. Dozwolone jest przyniesienie
alkoholu do posiłku. Nie można natomiast zabierać ze sobą zwierząt.
Pomieszczenie jest dostępne na 4 godziny, w trakcie których musimy również po
sobie posprzątać (naczynia można wstawić do zmywarki).
Wraz z przyjaciółmi miałam przyjemność korzystać z
kuchni dla 10 osób. Odnalezienie się w nowym miejscu zajęło nam dłuższą chwilę,
ale potem było już tylko przyjemnie J. Bez trudu
pomieściliśmy się przy wszystkich stanowiskach, dzieci miały się gdzie bawić, a
gotowanie i pieczenie poszło sprawnie dzięki temu, że w Kuchni Spotkań
znaleźliśmy naprawdę wszystko czego było nam trzeba – od pędzelka silikonowego
do serwetek.
W trakcie spotkania przyrządziliśmy dwie przystawki, danie główne i dwa
desery. Z miłą chęcią dzielę się z Wami
przepisami na egzotyczne Curry Rajma Chaval i ciasto Banoffee, które
absolutnie podbiły podniebienia wszystkich gości. Miłej zabawy i smacznego!
Rajma
Chaval
Składniki:
- Puszka fasoli czerwonej z puszki (odsączonej i dokładnie opłukanej)
- Puszka pomidorów krojonych lub 3 pomidory średniej wielkości w sezonie
- Cebula (pocięta w kostkę)
- 2-3 ząbki czosnku (starte na tarce)
- 2-3 cm kawałek imbiru (starty na tarce)
- Kawałek masła
- 1-2 łyżka jogurtu naturalnego
- Plasterek cytryny lub limonki
- Olej
Przyprawy:
- Szczypta asafetydy
- ½ łyżeczki mielonego chili
- 1 łyżeczka kuminu mielonego
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 łyżka Garam Masala
- 1 łyżka mielonej kurkumy
- ¼ łyżeczki mielonego czarnego kardamonu
- 2 ziarna zielonego kardamonu (nacięte przed wrzuceniem na patelnię)
- 1 łyżka suszonych liści kozieradki – kasoori methi
- Pieprz czarny
- Sól
- Puszka fasoli czerwonej z puszki (odsączonej i dokładnie opłukanej)
- Puszka pomidorów krojonych lub 3 pomidory średniej wielkości w sezonie
- Cebula (pocięta w kostkę)
- 2-3 ząbki czosnku (starte na tarce)
- 2-3 cm kawałek imbiru (starty na tarce)
- Kawałek masła
- 1-2 łyżka jogurtu naturalnego
- Plasterek cytryny lub limonki
- Olej
Przyprawy:
- Szczypta asafetydy
- ½ łyżeczki mielonego chili
- 1 łyżeczka kuminu mielonego
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 łyżka Garam Masala
- 1 łyżka mielonej kurkumy
- ¼ łyżeczki mielonego czarnego kardamonu
- 2 ziarna zielonego kardamonu (nacięte przed wrzuceniem na patelnię)
- 1 łyżka suszonych liści kozieradki – kasoori methi
- Pieprz czarny
- Sól
Rozgrzewamy olej (najlepiej w woku). Gdy olej jest już rozgrzany przez
minutę podsmażamy kardamon zielony i czarny, kolendrę i kumin. Dodajemy starty
na tarce imbir i czosnek, smażymy około minuty-półtorej uważając, żeby czosnek
nie zaczął się przypalać. Dodajemy kurkumę, połowę Garam Masala i pieprz. Dodajemy
cebulę i solimy, smażymy do momentu aż cebula puści wodę.
Dodajemy pomidory i trzymamy na ogniu około 5 minut aż odparuje nadmiar wody. Następnie dodajemy chili i fasolę, zgniatamy kilka ziaren, mieszamy i gotujemy około 8 minut. Dodajemy szczyptę asafetydy, resztę Garam Masala i mieszamy. Dokładamy masło i mieszamy do momentu aż się roztopi. Wlewamy jogurt naturalny i dodajemy liście kozieradki, mieszamy do momentu aż jogurt zmieni kolor potrawy i nada jej gęstości. Na koniec wciskamy cytrynę lub limonkę i po minucie możemy serwować.
Dodajemy pomidory i trzymamy na ogniu około 5 minut aż odparuje nadmiar wody. Następnie dodajemy chili i fasolę, zgniatamy kilka ziaren, mieszamy i gotujemy około 8 minut. Dodajemy szczyptę asafetydy, resztę Garam Masala i mieszamy. Dokładamy masło i mieszamy do momentu aż się roztopi. Wlewamy jogurt naturalny i dodajemy liście kozieradki, mieszamy do momentu aż jogurt zmieni kolor potrawy i nada jej gęstości. Na koniec wciskamy cytrynę lub limonkę i po minucie możemy serwować.
Banoffee
- ciasto z bananami i toffee bez pieczenia
Składniki:
-
500ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
-
2 duże banany
-
150g masła
-
Mała puszka masy krówkowej (kajmakowej) 380g
-
Paczka ciastek Digestive lub ciastek owsianych (180-200g)
-
Wiórki czekoladowe lub tabliczka gorzkiej czekolady (80-100g)
-
1-2 saszetek ŚmietanFix lub Fixu do śmietany (ewentualnie)
-
Kilka łyżek cukru pudru ( ilość wg uznania - do bitej śmietany)
Ciasteczka miażdżymy młotkiem do mięsa lub w blenderze
i łączymy z miękkim masłem by uzyskać spójną konsystencję. Masę ciasteczkową
wykładamy na tortownicę o średnicy 24cm - na spód. Masę ciasteczkową należy
mocno ugniatać (wgnieść w tortownicę), by stała się spoista i jak najmniej się
kruszyła. Tortownica może być wyłożona papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Po wyjęciu
blachy z lodówki, na spód ciasta wykładamy masę krówkową (można ogrzać
ją w kąpieli wodnej by była rzadsza). Banany obieramy i kroimy w plasterki.
Plasterki układamy na masie kajmakowej. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i
utrwalaczem do śmietany. Ubitą na sztywno śmietanę wykładamy na banany i całość
posypujemy czekoladą (w płatkach lub wiórkach).
Ciasto należy przechowywać w lodówce.
KUCHNIA
SPOTKAŃ IKEA
Aleje Jerozolimskie 61
Warszawa
Komentarze
Prześlij komentarz