KUCHNIA SPOTKAŃ IKEA + Przepisy na Rajma Chaval oraz Banoffee

Jeśli lubicie gotować, a jeszcze bardziej lubicie przyjmować gości, na pewno nie raz zastanawialiście się jak wszystkich pomieścić przy jednym stole, co poradzić na niekompletną zastawę i jak nie zwariować dokarmiając kilkanaście lub więcej osób.
Jeśli zaś równie mocno jak Wy lubią gotować Wasi znajomi – wtedy nie pozostaje nic innego jak wybrać się wspólnie do Kuchni Spotkań IKEA.


Czym jest Kuchnia Spotkań? To miejsce, w którym bezpłatnie możecie zarezerwować przestrzeń do gotowania i pieczenia dla maksymalnie 10 lub 16 osób. W obiekcie są bowiem dostępne dwie kuchnie – jedna o powierzchni 69m2 oraz druga o powierzchni 174m2. Każda z nich zawiera jadalnię ze stołem i krzesłami, kącik do wypoczynku z fotelami, a większa kuchnia dodatkowo przewijak i łóżeczko dla najmłodszych smakoszy. Dzieci są tu zresztą dopieszczone w obu kuchniach, ponieważ w każdej znajdziemy miejsce dla nich do zabawy, zabawki (oczywiście ze sklepu IKEA) oraz niezbędne do karmienia krzesełka. 





Dla dorosłych zaś, do upichcenia czegokolwiek, znajdziemy wszelkie niezbędne przybory – blendery, miksery, deski, noże, garnki, naczynia żaroodporne, formy do pieczenia, fartuchy, podkładki i oczywiście wszystkie naczynia i sztućce, aby po wspólnym gotowaniu oddać się kulinarnej uczcie. Nie zraźcie się, jeśli z początku znalezienie akcesoriów do przyrządzenia potraw zajmie Wam najwięcej czasu – w końcu odnaleźć się musimy w nie swojej kuchni. Do pomocy zawsze jest na miejscu koordynator, którego wystarczy wezwać, by odkrył przed nami tajniki Kuchni Spotkań. A pytać warto, bo ukryte w blatach kontakty czy pochowane jedna w drugiej szuflady, mogą zaskoczyć niejednego. W całym pomieszczeniu dostępne jest darmowe wi-fi, które ułatwia poszukiwania kulinarnych przepisów w internecie. Tradycjonaliści znajdą na półkach książki kucharskie, również z przepisami wegańskimi.





Menu swojej uczty ustalamy sami i przynosimy niezbędne składniki. Jeśli czegoś zabraknie, dogodna lokalizacja w samym Centrum umożliwi szybkie wyskoczenie do sklepu po brakujące produkty. Na miejscu można skorzystać z kawy, herbaty, cukru, soli i pieprzu. Dozwolone jest przyniesienie alkoholu do posiłku. Nie można natomiast zabierać ze sobą zwierząt. Pomieszczenie jest dostępne na 4 godziny, w trakcie których musimy również po sobie posprzątać (naczynia można wstawić do zmywarki).

Wraz z przyjaciółmi miałam przyjemność korzystać z kuchni dla 10 osób. Odnalezienie się w nowym miejscu zajęło nam dłuższą chwilę, ale potem było już tylko przyjemnie J. Bez trudu pomieściliśmy się przy wszystkich stanowiskach, dzieci miały się gdzie bawić, a gotowanie i pieczenie poszło sprawnie dzięki temu, że w Kuchni Spotkań znaleźliśmy naprawdę wszystko czego było nam trzeba – od pędzelka silikonowego do serwetek. 






W trakcie spotkania przyrządziliśmy dwie przystawki, danie główne i dwa desery. Z miłą chęcią dzielę się z Wami przepisami na egzotyczne Curry Rajma Chaval i ciasto Banoffee, które absolutnie podbiły podniebienia wszystkich gości. Miłej zabawy i smacznego!


Rajma Chaval

Składniki:
- Puszka fasoli czerwonej z puszki (odsączonej i dokładnie opłukanej)
- Puszka pomidorów krojonych lub 3 pomidory średniej wielkości w sezonie
- Cebula (pocięta w kostkę)
- 2-3 ząbki czosnku (starte na tarce)
- 2-3 cm kawałek imbiru (starty na tarce)
- Kawałek masła
- 1-2 łyżka jogurtu naturalnego
- Plasterek cytryny lub limonki
- Olej

Przyprawy:
- Szczypta asafetydy
- ½ łyżeczki mielonego chili
- 1 łyżeczka kuminu mielonego
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 łyżka Garam Masala
- 1 łyżka mielonej kurkumy
- ¼ łyżeczki mielonego czarnego kardamonu
- 2 ziarna zielonego kardamonu (nacięte przed wrzuceniem na patelnię)
- 1 łyżka suszonych liści kozieradki – kasoori methi
- Pieprz czarny
- Sól



Rozgrzewamy olej (najlepiej w woku). Gdy olej jest już rozgrzany przez minutę podsmażamy kardamon zielony i czarny, kolendrę i kumin. Dodajemy starty na tarce imbir i czosnek, smażymy około minuty-półtorej uważając, żeby czosnek nie zaczął się przypalać. Dodajemy kurkumę, połowę Garam Masala i pieprz. Dodajemy cebulę i solimy, smażymy do momentu aż cebula puści wodę.
Dodajemy pomidory i trzymamy na ogniu około 5 minut aż odparuje nadmiar wody. Następnie dodajemy chili i fasolę, zgniatamy kilka ziaren, mieszamy i gotujemy około 8 minut. Dodajemy szczyptę asafetydy, resztę Garam Masala i mieszamy. Dokładamy masło i mieszamy do momentu aż się roztopi. Wlewamy jogurt naturalny i dodajemy liście kozieradki, mieszamy do momentu aż jogurt zmieni kolor potrawy i nada jej gęstości. Na koniec wciskamy cytrynę lub limonkę i po minucie możemy serwować.






Banoffee - ciasto z bananami i toffee bez pieczenia 

Składniki:
- 500ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 2 duże banany
- 150g masła
- Mała puszka masy krówkowej (kajmakowej) 380g
- Paczka ciastek Digestive lub ciastek owsianych (180-200g)
- Wiórki czekoladowe lub tabliczka gorzkiej czekolady (80-100g)
- 1-2 saszetek ŚmietanFix lub Fixu do śmietany (ewentualnie)
- Kilka łyżek cukru pudru ( ilość wg uznania - do bitej śmietany)

Ciasteczka miażdżymy młotkiem do mięsa lub w blenderze i łączymy z miękkim masłem by uzyskać spójną konsystencję. Masę ciasteczkową wykładamy na tortownicę o średnicy 24cm - na spód. Masę ciasteczkową należy mocno ugniatać (wgnieść w tortownicę), by stała się spoista i jak najmniej się kruszyła. Tortownica może być wyłożona papierem do pieczenia.  Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Po wyjęciu  blachy z lodówki, na spód ciasta wykładamy masę krówkową (można ogrzać ją w kąpieli wodnej by była rzadsza). Banany obieramy i kroimy w plasterki. Plasterki układamy na masie kajmakowej. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i utrwalaczem do śmietany. Ubitą na sztywno śmietanę wykładamy na banany i całość posypujemy czekoladą (w płatkach lub wiórkach).

Ciasto należy przechowywać w lodówce.












KUCHNIA SPOTKAŃ IKEA
Aleje Jerozolimskie 61
Warszawa

Komentarze

Popular Posts