PIZZA NAPOLI - W neapolitańskim niebie

W Gdańsku bywamy ostatnio co roku ze względu na festiwal Opener oraz obecność przyjaciół, których uwielbiamy odwiedzać. Co rusz odkrywają oni przed nami miejsca godne polecenia, a my dajemy się im zaciągnąć gdzie tylko pragną. Tak odkryliśmy wyśmienitą miejscówkę z prawdziwie włoską pizzą neapolitańską. „Odkrycie” to w tym przypadku idealne słowo, gdyż restauracja znajduje się z dala od utartych turystycznych szlaków, ale warto zawitać do niej nawet z daleka. Czym urzekła nas Pizzeria Napoli i czy na pewno wiedzą tam na czym polega pizza neapolitana – czytajcie w poniższej recenzji.


Restauracja mieści się w budynku usługowo-handlowym na terenie cieszącej się niezbyt dobrą sławą dzielnicy Orunia. Przywoływana w artykułach jako dość niebezpieczna, przechodzi jednak stopniową przemianę, również za sprawą lokalnej gastronomii. Lokal urządzony jest w stylu nowoczesnym, z włoskimi akcentami, wszędzie unoszą się zapachy z opalanego drewnem pieca. Dodatkowym udogodnieniem jest parking tuż pod samą knajpką.





Prawdziwa pizza neapolitańska musi spełniać podstawowe zasady: zawierać ciasto z mąki typu 00, oliwę extra vergine z pierwszego tłoczenia, sos na bazie pomidorów San Marzano oraz oryginalną mozzarellę di bufala lub fior di latte. Krótki czas pieczenia w piecu opalanym drewnem powinien wytworzyć na brzegach pizzy przypieczone bąbelki powietrza, a na środku ciasto pozostawić mokre i miękkie. I taka też jest właśnie pizza Salsiccia (25 zł) z mozzarellą, sosem pomidorowym, włoską kiełbasą, parmezanem i bazylią, którą zamawiam dla siebie. Składników nie jest ani za dużo, ani za mało. Wnętrze pizzy i kiełbaska są soczyste, ser delikatnie się ciągnie. Nie brakuje też posypki z parmezanu.



Mąż wybiera klasyczną pizzę Capriciossę (28 zł) z sosem pomidorowym, mozzarellą, szynką gotowaną, karczochami i czarnymi oliwkami. W tej pozycji, w każdej pizzerii, zawsze boję się polskiej szynki (szczególnie konserwowej) na miejsce tej prawdziwie włoskiej, ale w Pizza Napoli nie ma mowy o takich oszczędnościach. Wędlina jest delikatna i świetnej jakości; karczochy, pieczarki i oliwki pozostają przyjemnie sprężyste. Smak pizzy idealnie dopełniają aromatyzowane oliwy dostępne przy stołach.    



 
Przyjaciółka zamawia oryginalną pizzę Tartufo (25 zł) z mozzarellą, pastą z czarnych trufli, mascarpone i pieczarkami. Na stół wjeżdża placek nieco spłaszczony z jednej strony - być może w piecu było mu już trochę ciasno 😉 Jest to pizza zdecydowanie dla koneserów delikatnych smaków, choć trufla jest tu wyczuwalna tak jak trzeba. Dla mnie zabrakło jakiegoś przełamania lub przypraw do nieco mdłego połączenia mascarpone – mozzarella – pieczarki. Ale techniczne wykonanie samego placka jest oczywiście dalej bezbłędne.



Nie powiem Wam, czy otwarta w lutym tego roku Pizza Napoli jest najlepszą pizzą w Gdańsku, gdyż mój research w tym mieście nie jest jeszcze aż tak dogłębny. Ale wcale nas nie dziwi, że mieszkający w Gdańsku przyjaciele wytypowali to miejsce jako swój numer 1. Jeśli chcecie poczuć się przy stole jak w prawdziwej neapolitańskiej trattorii, poczuć te smaki i zapachy i podejrzeć techniki – nie omińcie Pizza Napoli na swojej trasie po Trójmieście!


OCENA:  4.5 / 5


PIZZA NAPOLI
Gen. Augusta Emila Fieldorfa 2
Gdańsk

Komentarze

  1. Cieszę się, że mieszkam tak blisko tego wspaniałego miejsca, gdzie ciągle są zajęte stoliki i pyszna pizza.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popular Posts