PIZZA NAPOLI - W neapolitańskim niebie
W Gdańsku bywamy ostatnio co roku ze względu na festiwal Opener oraz
obecność przyjaciół, których uwielbiamy odwiedzać. Co rusz odkrywają oni przed
nami miejsca godne polecenia, a my dajemy się im zaciągnąć gdzie tylko pragną.
Tak odkryliśmy wyśmienitą miejscówkę z prawdziwie włoską pizzą neapolitańską.
„Odkrycie” to w tym przypadku idealne słowo, gdyż restauracja znajduje się z
dala od utartych turystycznych szlaków, ale warto zawitać do niej nawet z
daleka. Czym urzekła nas Pizzeria Napoli i czy na pewno wiedzą tam na czym
polega pizza neapolitana – czytajcie w poniższej recenzji.
Restauracja mieści się w budynku usługowo-handlowym na terenie cieszącej
się niezbyt dobrą sławą dzielnicy Orunia. Przywoływana w artykułach jako dość
niebezpieczna, przechodzi jednak stopniową przemianę, również za sprawą
lokalnej gastronomii. Lokal urządzony jest w stylu nowoczesnym, z włoskimi
akcentami, wszędzie unoszą się zapachy z opalanego drewnem pieca. Dodatkowym
udogodnieniem jest parking tuż pod samą knajpką.
Prawdziwa pizza neapolitańska musi spełniać podstawowe zasady: zawierać
ciasto z mąki typu 00, oliwę extra vergine z pierwszego tłoczenia, sos na bazie
pomidorów San Marzano oraz oryginalną mozzarellę di bufala lub fior di latte.
Krótki czas pieczenia w piecu opalanym drewnem powinien wytworzyć na brzegach pizzy
przypieczone bąbelki powietrza, a na środku ciasto pozostawić mokre i miękkie. I
taka też jest właśnie pizza Salsiccia (25 zł) z mozzarellą, sosem pomidorowym,
włoską kiełbasą, parmezanem i bazylią, którą zamawiam dla siebie.
Składników nie jest ani za dużo, ani za mało. Wnętrze pizzy i kiełbaska są
soczyste, ser delikatnie się ciągnie. Nie brakuje też posypki z parmezanu.
Mąż wybiera klasyczną pizzę Capriciossę (28 zł) z sosem pomidorowym,
mozzarellą, szynką gotowaną, karczochami i czarnymi oliwkami. W tej
pozycji, w każdej pizzerii, zawsze boję się polskiej szynki (szczególnie
konserwowej) na miejsce tej prawdziwie włoskiej, ale w Pizza Napoli nie ma mowy
o takich oszczędnościach. Wędlina jest delikatna i świetnej jakości; karczochy,
pieczarki i oliwki pozostają przyjemnie sprężyste. Smak pizzy idealnie
dopełniają aromatyzowane oliwy dostępne przy stołach.
Przyjaciółka zamawia oryginalną pizzę Tartufo (25 zł) z mozzarellą,
pastą z czarnych trufli, mascarpone i pieczarkami. Na stół wjeżdża placek
nieco spłaszczony z jednej strony - być może w piecu było mu już trochę ciasno 😉 Jest to pizza zdecydowanie dla koneserów
delikatnych smaków, choć trufla jest tu wyczuwalna tak jak trzeba. Dla mnie
zabrakło jakiegoś przełamania lub przypraw do nieco mdłego połączenia
mascarpone – mozzarella – pieczarki. Ale techniczne wykonanie samego placka
jest oczywiście dalej bezbłędne.
Nie powiem Wam, czy otwarta w lutym tego roku Pizza Napoli jest
najlepszą pizzą w Gdańsku, gdyż mój research w tym mieście nie jest jeszcze aż
tak dogłębny. Ale wcale nas nie dziwi, że mieszkający w Gdańsku przyjaciele
wytypowali to miejsce jako swój numer 1. Jeśli chcecie poczuć się przy stole jak
w prawdziwej neapolitańskiej trattorii, poczuć te smaki i zapachy i podejrzeć
techniki – nie omińcie Pizza Napoli na swojej trasie po Trójmieście!
OCENA: 4.5 / 5
PIZZA NAPOLI
Gen. Augusta Emila Fieldorfa 2
Gdańsk
OCENA: 4.5 / 5
PIZZA NAPOLI
Gen. Augusta Emila Fieldorfa 2
Gdańsk
Cieszę się, że mieszkam tak blisko tego wspaniałego miejsca, gdzie ciągle są zajęte stoliki i pyszna pizza.
OdpowiedzUsuń