BEST OF 2020 - NAJLEPSZE POTRAWY I RESTAURACJE MINIONEGO ROKU

Ostatni rok był bezlitosny dla gastronomii – dwa lockdowny uśmierciły niejedną restaurację, a stęsknionym klientom uniemożliwiły posiłek w innym miejscu niż praca czy domowe pielesze. Nowych lokali otworzyło się zdecydowanie mniej. Dlatego coroczna forma naszego rankingu nie miała prawa się sprawdzić. A jednak, mimo tak wielu przeciwności, udało nam się niejednokrotnie wspaniale zjeść – czy to między lockdownami, czy w dostawie lub na wynos. Dlatego tym razem dzielimy się Wami naszymi najsmaczniejszymi doświadczeniami w aż 15 kategoriach. Jakie najlepsze burgery, steki, pizzę, kebaba, kuchnię włoską, chińską, tajską czy gruzińską udało nam się zjeść w 2020 roku? Tego wszystkiego dowiecie się z naszego zestawienia BEST OF 2020. Życzymy Wam smakowitej lektury i aby nowy rok 2021 ugościł nas z powrotem tym co najlepsze w najlepszych restauracjach i food truckach!

 

 

 

NAJLEPSZA KUCHNIA GRUZIŃSKA - GEORGIA

Talerz gruzińskich przystawek z Georgii cieszył nasze oczy jak małe dzieci, a smaki jakie tam odnaleźliśmy pokryły się w całości z tymi zapamiętanymi z Gruzji. Badridżani, chaczapuri i pielmieni to nasze numery 1. Ale również pchali, adżapsandali czy chinkali zachwyciły. Cokolwiek tam nie zamówicie – będzie pysznie! Zamawiajcie więc i odwiedzajcie tłumnie!

 


 

NAJLEPSZA KUCHNIA TAJSKA - PUMPUI THAI FOOD

Nie mogliśmy długo trafić do tego miejsca, to miejsce trafiło do nas za sprawą rozszerzonego obszaru dostawy podczas pandemii. Zdążyliśmy w tym czasie zjeść tam wyśmienite sakiewki z wołowiną, wołowinę z fasolką w sosie pieprzowym, pad thaia, zupę z kaczki – wszystko pyszne. Ale największe wrażenie zrobiły na mnie curry, szczególnie czerwone, które naprawdę smakowało jak w Tajlandii. Zapewne zasługa to oryginalnych tajskich składników i wielkiego serca właścicieli i pracowników do kuchni tego rejonu. Mam nadzieję, że po lockdownie dalej zostaniemy w ich strefie dostawy bo już jesteśmy stałymi klientami!

Szczegółowy opis dań TUTAJ

 



NAJLEPSZA KUCHNIA CHIŃSKA - PEŁNĄ PARĄ

Stale trzymają poziom zarówno na miejscu jak i w dostawie. Ich pierożki nie mają sobie równych, ale kupicie u nich również doskonałe bowle czy kanapki bao. Mowa o restauracji Pełną Parą, która doczekała się już 3 lokali w Śródmieściu i na Powiślu. Nie dość, że świetnie gotują, to jeszcze wszystko ekologicznie pakują więc uwielbiamy ich podwójnie. A pierożki na parze powinny zagościć na stałe w każdym polskim domu jako zdrowsza alternatywa dla polskich ciężkich pierogów!

Więcej o jedzeniu z Pełną Parą TUTAJ

 



NAJLEPSZA KUCHNIA WŁOSKA - PINO MAKARON I WINO


Sami robią makaron, sami kręcą pizzę. Zaczarowali Saską Kępę po włosku. Co lepsze – w dostawie są równie pyszni bo robiliśmy porównanie. To prawdziwie włoska kuchnia – nieprzeładowana w składniki, ale bardzo bogata w smak. Bo liczy się jakość a nie ilość. Ich pizza i makaron jedzone na powietrzu w ciepły słoneczny dzień z wózkiem u boku to moje najmilsze gastro wspomnienie tego roku. A warto też wspomnieć, że mają wyśmienite lunche. Czyli dobrze zjecie tu o każdej porze dnia i wieczora!

Pełna recenzja z PINO dostępna TUTAJ

 



NAJLEPSZA KUCHNIA KOREAŃSKA – K-BAR


Wyśmienite zakończenie roku zaserwował nam K-Bar z ulicy Pięknej. Zamówiliśmy u nich tradycyjny Korean Fried Chicken w wersji słodkiej i słodko-kwaśnej oraz wołowy Bibimbap i bowla Jeyuk Bokkem z wieprzowiną. Wszystko podane w zestawach z pysznym ryżem i doskonałymi azjatyckimi piklami. Powiedzieć, że niebo w gębie to mało. To była prawdziwa nirwana koreańskich smaków!

 



NAJLEPSZA KUCHNIA WEGAŃSKA - PRASKA. BRZESKA 23


Ponieważ jestem miłośnikiem mięsa to w kuchni wegańskiej szukam dwóch rzeczy – aby było dużo smaku i by potrawy sprytnie oszukiwały mój mięsożerny żołądek. Nie widzę więc nic zdrożnego w „wegańskim pasztecie” czy „wegańskiej kaczce”, a szczególnie gdy jedząc nie możesz uwierzyć, że to nie mięso. Hitem restauracji były dla mnie wegańskie „śledzie” z bakłażana, ale pozostałe potrawy również zasłużyły na uznanie. Króluje kuchnia polska, która przecież mięsem stoi. Uczynić ją w pełni wegańską i do tego tak smaczną to prawdziwa sztuka!

Recenzję z Praskiej znajdziecie TUTAJ

 



NAJLEPSZA PIZZA - CASA MIA


W roku 2020 zjedliśmy dużo pizz (zerknijcie na nasz ranking TUTAJ). Dużo naprawdę smacznych pizz, więc wybór był szalenie trudny. Ale to Casa Mia najbardziej urzekła nas smakiem, pomysłowością, odwagą i recepturami. Kochamy pizzę neapolitańską i kochamy styl canotto z puszystymi brzegami. Casa Mia to ich wspaniały reprezentant. Jeśli jeszcze nie próbowaliście pizzy neapolitańskiej to koniecznie u nich zamówcie, ale ostrzegamy – poprzeczkę dla innych restauracji postawicie wtedy naprawdę wysoko!

O naszym zamówieniu z Casa Mia więcej przeczytacie TUTAJ

 



NAJLEPSZY BURGER - BURRITO & BURGER


Knajpka powstała na miejscu burgerów Tomka Jakubiaka, więc mieli dużo do udowodnienia. Ale trzymają się dzielnie i to wcale nie dziwi, bo burgery mają doskonałe! Przede wszystkim w dostawie przez cały rok byli tylko jedną z dwóch burgerowni, która dostarczyła nam kotleta wysmażonego na medium rare. I to mimo, że kotlet był naprawdę gruby i trudny do wyczucia na patelni. Do tego pyszna bułka, świetne sosy, ciekawe dodatki. Porcja gramowo konkurencyjna, a cenowo wcale nie. Nie mam żadnych pytań, mogę tylko polecać!

Więcej o Burrito&Burger przeczytacie TUTAJ

 



NAJLEPSZY KEBAB - KURA WARZYW


Nie wiem czy jakikolwiek kebab będzie w stanie zdeklasować przez najbliższe lata to co robi Kura Warzyw. Bo nigdzie nie ma takiego pietyzmu w wykonaniu, takich jakościowo składników i tak oryginalnych pomysłów. Kiedy myślałam, że zjadłam już i nich wszystko i miałam polecać swojego ulubieńca czyli Orzeszkurę z orzechami ziemnymi, wtedy wjechała świąteczna Kurlewna Śnieżka z chutneyem ze śliwek i pędami sosny. Tak, cały czas mówimy o kebabach. Tak, musicie tam zjeść obowiązkowo!

Recenzję z Kury Warzyw przeczytacie TUTAJ

 



NAJLEPSZE STEKI – BUCZER I MIĘSNY


Buczer to propozycja dla wytrawnych mięsożerców bo całe lokale pachną dymem, mięsem, a i wystrój przypomina albo sklep rzeźniczy albo mini knajpę grillową gdzieś w Arizonie. Zresztą Buczer jest też sklepem, w którym kupicie doskonałe mięsa i to nie tylko z krowy. Steka zrobią Wam świeżego z wybranego kawałka na miejscu, do tego chleb czy ogórek i nic więcej nie trzeba, bo mięso broni się samo a w prostocie siła. A w nieco bardziej eleganckiej odsłonie nie zapomnijcie zamówić tatara!

Recenzję z Buczera znajdziecie TUTAJ
 

 


Dodatkową nagrodę w tej kategorii chcielibyśmy jeszcze przyznać restauracji Mięsny, która absolutnie zaskoczyła nas tym, że w dostawie można przyrządzić idealnego steka. Gdy trafił do naszego domu był perfekcyjnie wysmażony, a kawałek mięsa był świetnej jakości. Gdy jeszcze dodamy, że podano go z dodatkami i fantastyczną zupą w ramach lunchu za 30 zł to wciąż nie możemy wyjść z podziwu!

 



NAJLEPSZE KANAPKI - SAN FRANCUSKA


Pyszne kanapki zarówno z pastrami, szarpaną wieprzowiną, krewetkami jak i wege np. serem halloumi. Wszystko soczyste, aromatyczne, w przepysznych bułach i ze wspaniałymi sosami oraz świeżymi składnikami. A dochodzą jeszcze kanapki sezonowe jak np. ostatnia z kurczakiem, chorizo, guacamole i nachosami. Palce lizać, tylko zawsze jak zamawiamy to kanapka wydaje nam się za mała. Chyba jest po prostu za smaczna
😉

 



NAJLEPSZY FOOD TRUCK - BAO BUNS TRUCK


Azja pełną gębą! Bao Buns odczarowali nasze wcześniejsze słabe doświadczenia z bułeczkami bao. A tu nie dość, że są one niczym chmurka, to jeszcze ich nadzienia to prawdziwa petarda! Baaardzo intensywne smaki, pulled pork w sosie hoisin absolutnie podbił moje podniebienie. Do tego ogrom pysznych dodatków, które ledwo mieszczą się w bao jak np. azjatyckie pikle. Na bogato to street food i taki właśnie chcielibyśmy jeść zawsze w food truckach. Inne wozy mogą się tylko uczyć!

Relacja z Grochowskiego Festiwalu Streetfood’u, gdzie jedliśmy u Bao Buns po raz pierwszy TUTAJ

 



NAJLEPSZA CUKIERNIA - MOD DONUTS


Moja absolutna zguba, nie polecam nikomu, kto w nowym roku chce zrzucić jakiekolwiek kilogramy
😉 bo po pierwszym spróbowaniu tym donutom nie można się oprzeć. Jadłam już chyba wszystkie smaki - od owocowych typu mango czy hibiskus (moje ulubione), przez bezę z lemon curdem, tradycyjną czekoladę, lawendę, matchę czy solony karmel. A co ważne, wiele z tych opcji jest dostępnych w wersji wegańskiej. Ciasto jest puszyste jak z bajki, a te donuty można jeść bez końca!

Więcej o MOD Donuts przeczytacie TUTAJ

 



NAJLEPSZA PIEKARNIA - BERGAMOTE

Dopiero zaczęłam przygodę z próbowaniem ich wypieków, ale już należy im się podium za przywrócenie mi wspomnień z Paryża i z jedzonych tam na śniadanie croissantów. Jak zobaczyłam na ich Facebooku wielką kostkę masła jaką zużywają na raz (a dziennie średnio 20 kilogramów) to zrozumiałam skąd ten smak. Kocham masło! Wy też na pewno kochacie, najwyżej jeszcze o tym nie wiecie. Ale przekonacie się kupując wypieki w Bergamote.

Więcej o ich wypiekach TUTAJ

 



NAJLEPSZE LODY - STOLICA LODÓW TRADYCYJNYCH


Myślałam, że ten punkt nie znajdzie się w zestawieniu, bo próbowaliśmy już wcześniej lodów z większości tradycyjnych lodziarni w Warszawie i myślałam, że nic nowego już nie znajdę. A tu trafiłam na Stolicę Lodów i ich przepyszne mascarpone z orzechami. Niebo w gębie! A sorbety też niczego sobie. Do tego wafelek klasyczny lub mój ulubiony z gorzkiego kakao i nic więcej w ciepły dzień nie potrzeba. Lato wróć!

 


 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popular Posts