BEST OF 2021 - NAJLEPSZE POTRAWY I RESTAURACJE MINIONEGO ROKU

Po tragicznym dla gastronomii roku 2020 przyszedł czas oddechu. Najgorsze minęło, ale dalej nie było łatwo. Wiele lokali, nawet istniejących przez lata, zamknęło się. Innym ciężko było złapać równowagę po czasie lockdownu. Ku naszej uciesze rozwinięta pozostała oferta dowozów, a liczba lokali w aplikacjach sukcesywnie się zwiększała – mimo otwartych restauracji. W tym roku kategorii w naszej top liście znalazło się więcej niż ostatnio. Pojawiła się też nowa - „najlepsze śniadanie (na mieście)”, na które dopiero w tym roku znaleźliśmy czas. Działo się więc sporo i zjedliśmy naprawdę dużo. Czas na naszą subiektywną listę BEST OF 2021. Smakowitej lektury!





NAJLEPSZA KUCHNIA POLSKA – THE EATERY

Nowa restauracja, która całkowicie mnie w sobie rozkochała. Trafiłam do niej w dniu swoich urodzin i nie mogła to być smaczniejsza celebracja tego dnia! Gołąbki w oryginalnej wersji z szarpanym mięsem i zupa będąca połączeniem żuru na zakwasie i gęstej grzybowej – to były jedzeniowe petardy i zaskoczenia tego roku. Smakowało ogromnie zarówno mojemu ojcu ze starszego pokolenia jak i mnie – fance nowości i eksperymentów. The Eatery okazało się więc idealnym złotym środkiem między tradycją a nowoczesnością w kuchni polskiej.

Pełną recenzję The Eatery przeczytacie TUTAJ



NAJLEPSZA KUCHNIA WŁOSKA – DZIURKA OD KLUCZA

Nieustająco wspaniałe miejsce, które kochamy od lat, ale nie znalazło się wcześniej w zestawieniu, gdyż długo mieliśmy nie po drodze do aktualnej siedziby Dziurki w Forcie Służew. Na szczęście okazało się, że flagowe dania smakują tak samo fantastycznie jak 9 (!) lat temu a i nowość - jaką są pizze neapolitańskie – utrzymuje się na bardzo wysokim poziomie. Niezmiennie jednak rekomenduję przyjść tam na ręcznie wyrabiane na miejscu makarony, które przenoszą na wyżyny rozkoszy!

Więcej szczegółów na temat naszej uczty w Dziurce od Klucza przeczytacie TUTAJ




NAJLEPSZA KUCHNIA BLISKOWSCHODNIA – YAFFO

Yaffo to izraelski koncept, który otworzył się w Food Town czyli gastronomicznej części w odrestaurowanej Fabryce Norblina. Sięgnęłam tam po zestaw Yaffo i zatopiłam się w całej gamie izraelskich smaczków – na talerzu widniały (i pachniały) hummus, muhhamara, baba ghanoush, pasta z kalafiora, fulmadames, kiszonki z oliwkami, śledź smażony, falafel, jagnięcina, jajko ras el hanout i dwie pity. Każdy element tego zestawu był świetnie doprawiony, intensywny i oryginalny w smaku. Każdy dostarczył mi mnóstwo przyjemności. To była zdecydowanie najlepsza przystawka (a raczej ich cała taca!) w całym 2021 roku.


Foto: Głodna Dorota


NAJLEPSZA KUCHNIA TAJSKA -  AHAAN

W zeszłym roku „na mieście” pojawił się nowy gracz i od razu zawojował podniebienia smakoszy kuchni tajskiej. Przede wszystkim stawiają tu na dania mniej znane w Polsce, uliczne i autentyczne. Z prawdziwych tajskich składników. Ostrość też mają prawdziwie tajską - o czym musicie przy zamówieniu pamiętać! A zamówić musicie koniecznie Pad Kra Pao w wersji z wieprzowiną lub kurczakiem by posmakować prawdziwej bazylii holy i tego niebiańskiego jajka z woka. A jeszcze bardziej obowiązkowo – mango sticky rice. My nigdzie w Polsce nie znaleźliśmy tego dania w wersji tak bliskiej tajskiego oryginału!

Więcej o Ahaan przeczytacie we wpisie na FB TUTAJ



NAJLEPSZA KUCHNIA BAŁKAŃSKA – RUŽA ROZA

Muszę szczerze przyznać, że w tym roku mało jedliśmy kuchni bałkańskiej i w ogóle wciąż mało mi w Warszawie restauracji z tej kategorii. Ruza Roza to za to miejsce do którego można iść w ciemno i w dostawie też radzą sobie świetnie – a w lockdownie stworzyli dla dostaw specjalne menu. Agne Burger z jagnięciną czy bałkańska pizza ze słonym serem na charakterystycznym placku w dowozie sprawdziły się doskonale. A na miejscu od lat klasyki takie jak Pljeskavica czy wędzona makrela cieszą nasze podniebienia. Lokal jest przy tym kolorowo i pięknie udekorowany i panuje w nim iście bałkańska, gościnna atmosfera. Polecam go również na firmowe kolacje czy rodzinne imprezy. Słowem – odwiedźcie koniecznie!

Pełną recenzję Ruzy Rozy przeczytacie TUTAJ



NAJLEPSZA KUCHNIA WIETNAMSKA – VIET STREET FOOD


Znane i lubiane miejsce z autentyczną wietnamską kuchnią. W zeszłym roku ten kierunek zaczął przeżywać rozkwit i na mieście otworzyło się kilka naprawdę udanych restauracji. Ale Viet Street Food wciąż jest numerem jeden, bo nie ma po prostu żadnych wtop. Od zup, przez przystawki, do dań głównych, deserów czy kawy po wietnamsku – wszystko tu jest dopieszczone i smakowite. No i ten ogródek, w którym przyjemnie jadło mi się nawet przy rzęsistym deszczu. Jest klimat, jest smak – niczego więcej nie trzeba.

Szerszą relację z naszej wizyty w VSF znajdziecie TUTAJ




NAJLEPSZA KUCHNIA WEGAŃSKA – GIZMO

Gizmo to wegański pop up narodzony z lokali pod szyldem The Cool Cat. Spotkał się z tak pozytywnym odzewem, że na stałe zagościł w karcie swojej matczynej restauracji. I to nie dziwi - bo obojętnie czy zamówisz w nim śniadanie, lunch, obiad czy przekąskę – wszystko będzie pełne smaku, doskonale doprawione i pomysłowo podane. Dominują inspiracje azjatyckie, ale na brakuje również burgerów czy zdrowych bowli. Wszystko jest tak samo warte zamówienia. Gizmo może śmiało być wzorem dla wszystkich wegańskich restauracji w mieście!

O Gizmo i The Cool Cat więcej przeczytacie TUTAJ



NAJLEPSZA KUCHNIA AZJATYCKA – REGINA BAR

Nie do końca to dobra kategoria, bo Regina sama reklamuje się jako połączenie amerykańskiego China Town i małej Italii. Jest więc po trochu smaczków z każdej tej dzielnicy. Ich niesłychanie aromatyczny kurczak Generała Tso jest absolutnie zasłużonym bestsellerem, a i wontony czy chilli łatwo rozsmakują w sobie każdego. Za tę intensywność i oryginalne dania takie jak congee należy się miejsce w naszym zestawieniu!




NAJLEPSZA PIZZA – PEZZO

W 2020 roku napisaliśmy dwie części rankingu pizzerii w Warszawie, więc spróbowaliśmy ich co niemiara. W zeszłym roku przystopowaliśmy nieco z tematem, ale znaleźliśmy też pizzową perełkę. Mowa o Pezzo – Pizza na Nożyczki, otwartej przy popularnej restauracyjnej ulicy Francuskiej. Miejsce w tym zestawieniu zdobyli sobie nie tylko doskonałym ciastem w wersji neapolitańskiej, ale również rozpływającą się w ustach straciatellą, której wciąż mi mało w ofertach pizzerii. No i pomysł „krojenia” pizzy nożyczkami okazał się dla mnie prawdziwie wygodnym odkryciem. Polecam go i Wam!

Nasz artykuł o Pezzo przeczytacie TUTAJ



NAJLEPSZY BURGER – BYK BAR

Byk Bar to nowoczesne miejsce serwujące głównie burgery i hot dogi. My zamawialiśmy od nich dwukrotnie w dostawie i sprawdzili się w niej znakomicie – choć wiadomo, że wynosy burgerom totalnie nie służą…Mięso idealne medium rare, maślana bułeczka, intensywne sosy i dobrane w punkt dodatki. Tylko tyle i aż tyle. Polecamy z pełnym przekonaniem!

O Byk Bar więcej napisaliśmy na Facebooku TUTAJ



NAJLEPSZE KANAPKI – MEATOLOGIA

W tej kategorii zawsze wygrywały u nas food trucki. Ale gdy trafiłam w końcu do lokalu na Kruczą to zakochałam się bez pamięci. Tak soczystego pastrami jak u Andrzeja Andrzejczaka nie jadłam w żadnej knajpie. Jego nazwisko mówi zresztą samo za siebie, bo to znany fan mięsa, podrobów i ulicznego jedzenia; wcześniej twórca sławnej marki Pogromcy Meatów. Steki z grilla o temperaturze 800 stopni Celsjusza to ich flagowy produkt, ale kanapki są równie doskonałe. Naprawdę warto!

Wpis o Meatologii znajdziecie na FB TUTAJ

Foto: Głodna Dorota


NAJLEPSZE SUSHI – JAPONKI / UMAI

Jedyna kategoria, w której po prostu nie dało się wyłonić jednego zwycięzcy…O Japonkach zrobiło się głośno zaraz po otwarciu. Kwadratowe sushi w dość wysokiej cenie zbierało na początku różne recenzje. Ja jadłam u nich dwa razy i efekt był za każdym razem zachwycający – doskonały, smaczny ryż i ryba, która rozpływała się w ustach. Proste połączenia smaków, ale jakość najwyższej klasy – warta swej ceny. Na kompletnie drugim biegunie mamy UMAI, które jakościowo dorównuje Japonkom, ale fantazję w tworzeniu połączeń smakowych mają iście ułańską. Łosoś z grejpfrutem czy salsa z ananasa w sushi? Nie ma problemu. A ich rolki wyglądają jak małe dzieła sztuki – zajrzyjcie na stronę internetową, a na pewno się nie oprzecie.





NAJLEPSZE STEKI – BUTCHERY&WINE

Istniejący od lat lokal, który 7 razy z rzędu zdobył tytuł Bib Gourmand Przewodnika Michelin, to klasa sama w sobie. Elegancki, ale bez zadęcia. Ze świetną kartą win, ale przede wszystkim doskonałym doborem mięs. Każdy rodzaj steka, tatar, przystawki – tu wszystko jest na piątkę z plusem. Łącznie z obsługą. To miejsce, które bardzo polecam na specjalne okazje – ja wybrałam się tam na rocznicę ślubu. Oboje z mężem wyszliśmy zachwyceni i od tego czasu zachęcamy wszystkich do wizyty.

Pełną recenzję Butchery&Wine przeczytacie TUTAJ




NAJLEPSZY RAMEN – BBQ RAMENYA

W zeszłym roku wygrał nowy warszawski gracz, choć sygnowany twarzą, którą w ramenowym świecie znają wszyscy – mowa o Przemku Milanowskim – połowie znanego i lubianego Yatta Ramen. Przemek zrobił mały skok w bok i otworzył miejsce łączące miłość do ramenu i do barbecue. W ceramicznym dziele sztuki grillują się tu szaszłyki yakitori i mięsa łączone z aromatycznymi wywarami. BBQ Ramenya wyniosła poziom umami w ramenach na jeszcze wyższy poziom, a ich dymny posmak jest nie do podrobienia. Tylko dla fanów mięsa i sycącej strawy!

O BBQ Ramenya więcej napisaliśmy TUTAJ



NAJLEPSZE PIEROŻKI – DIM SUM BOX

Pierożki bywają różne. Moim zdaniem ich najczęstszym grzechem jest fakt, że farsz jest po prostu za mało doprawiony i pozbawiony dodatków – a przez to mdły i bez smaku. Ale w Dim Sum Box nie ma o tym mowy. Pierożki nie dość, że są bardzo różnorodne i aromatyczne, to jeszcze kolorowe i piękne. Cieszą nie tylko podniebienie, ale i oczy. Takie jedzenie lubimy podziwiać i jeść!




NAJLEPSZE ŚNIADANIE – ŻONA KRAWCA

Do tej pory śniadania na mieście jadłam tylko na wakacjach. Podjęcie pracy na pół etatu w tym roku pozwoliło mi poświęcić więcej czasu na poranne eksplorowanie miasta. Odkryłam sporo smakowitych perełek, ale to Żona Krawca zachwyciła mnie w pełni. Siedząc w ich ogródku, na klimatycznym Kamionku, poczułam jakby czas się zatrzymał i zrelaksowałam się całkowicie. A towarzyszyła mi przy tym obłędnie smaczna i aromatyczna szakszuka i cudowny chleb własnej roboty. Poza ciekawą i międzynarodową kartą śniadań możecie kupić tu wiele rzeczy na wynos – od pieczywa i słodkich bułeczek do hummusów czy solonego karmelu w słoikach. Poranny raj na Ziemi – takie to miejsce.

O Żonie Krawca więcej dowiecie się z wpisu TUTAJ



NAJLEPSZA PIEKARNIA – DEJ

Tak jak zdublowane moce dwójki superbohaterów dają epicki efekt, tak i połączone siły wspaniałej piekarni Pochlebnie i cukierni Montażownia Cukiernicza dały nam DEJ – mega koncept podbijający wszystkie kubki smakowe fanów zarówno słodkości jak i wypieków wytrawnych. Dla nas największym hitem są chleby, a zaraz potem kardamonki i croissanty z morelami i migdałami. Ale sezonowo możecie polować na limitowane rarytasy jak Rogal Świętomarciński czy świąteczne serniki, makowce i panettone. Składajcie zamówienia bo te pyszności szybko się rozchodzą!





NAJLEPSZE SŁODKOŚCI – CANDY GOLD

Każdy kto oglądał program „Bake Off. Ale ciacho!” kojarzy Małgosię Nagat – zwyciężczynię 2 edycji. Możecie pamiętać ją również z programu „Dziewczyny z wypiekami”. Małgosia długo kazała czekać na swoją autorską cukiernię – do tego czasu można było zamawiać u niej jedynie cudowne torty. Aż wreszcie, na początku grudnia, świątynia słodkości od Małgosi otworzyła się na warszawskiej Pradze Południe i okazało się, że było warto czekać! Moim numerem jeden z miejsca został ptyś z kremem piernikowym i wiśnią w grzanym winie, ale zachwycił również czekoladowy sernik z Oreo, muffinki z solonym karmelem i popcornem czy popsy z musu pistacjowego. Wszystko było przepiękne i idealne na prezent…pod warunkiem, że uda Wam się oprzeć tym cudownościom i donieść je do domu!

O Candy Gold przeczytacie więcej na Facebooku TUTAJ




NAJLEPSZE LODY – DAL DALLA GELATO

Włoskie lody najwyższego sortu – doskonałej jakości, o idealnej kremowości i naprawdę fantazyjnych smakach i połączeniach takich jak jogurt/sos z marakui/pistacje czy…mozzarella di buffala/sos z czarnych wiśni/ciemna czekolada/chrupiąca pralina z orzeszków ziemnych. A jak jeszcze dowiedziałam się, że robią cudownie intensywne lody czekoladowe bez mleka, to zgłupiałam do reszty. Dajcie się ponieść, bo tak oryginalnych lodów w kulce nie znajdziecie nigdzie!




NAJLEPSZY FOOD TRUCK – BURGER SHOP SULEJÓWEK

Kiedy byłam absolutnie pewna, że burgery w food truckach przejadły nam się na dobre – poznaliśmy Burger Shop z Sulejówka. Chłopaki zaczęli przygodę ze street foodem w 2013 w jednym z pierwszych żarciowozów w Polsce. I widać to doświadczenie na talerzu, bo nie dość, że ich burgery mają idealnie wysmażone na medium rare mięso zarówno na miejscu jak i w dowozie, to jeszcze nie brak im fantazji w dobieraniu smaków. Nachosy, guacamole, krążki cebulowe, ser kozi, bekon karmelizowany w whisky czy sos wiśniowy – za takie składniki ich uwielbiamy. A jak jeszcze napiszę, że robią przepyszne loaded fries i sprzedają świetne guacamole własnej roboty w słoiku to nie pozostaje Wam nic tylko zamawiać!





Dziękujemy za towarzyszenie nam cały 2021 rok i życzymy wszystkiego najsmaczniejszego w 2022 roku!

Komentarze

Popular Posts